„Dubla” Anglia – România, programată pe 8 și 12 octombrie, în barajul pentru turneul final al Europenelor de tineret, readuce în prim-plan episodul de pomină din 1980, când tricolorii mici au obținut o victorie senzațională cu Albionul: 4-0 la Ploiești. Eroul acelei partide unice în istoria României a fost Alexandru Terheș, singurul jucător din țara noastră care a înscris trei goluri împotriva unei naționale a Angliei. Și nu orice fel de echipă: în acea ediție a competiției, englezii aveau să cucerească titlul continental după o finală dramatică în fața Germaniei de Vest!
Pe 14 octombrie 1980, în startul preliminariilor pentru Europenele de tineret – ediția 1982, bomba exploda la Ploiești: România spulbera Anglia cu 4-0, după o triplă de senzație a necunoscutului Terheș, la care se adăuga un autogol al englezilor. ProSport a stat de vorbă cu Alexandru Terheș, un atacant de rasă al fotbalului românesc, jucător care a fost „inventat”, după cum chiar el spune, de celebrul Viorel Mateianu.
Ardeleanul își dă seama că, indiferent câte goluri a marcat pentru Baia Mare și pentru celelalte echipe la care a mai evoluat în Divizia A, cele mai valoroase din cariera sa rămân tot cele marcate la 20 de ani, în poarta Angliei, în toamna lui 1980. „Am făcut un meci senzațional atunci. Ce echipă aveam… Cu Bozeșan, Rednic, Klein, Geolgău, Iovan, Costel Solomon…”.
Domnule Terheș, mai țineți minte meciul cu Anglia, de la Ploiești, din 1980? Cum aș putea uita un meci ca ăla? A fost una dintre cele mai bune partide din cariera mea.
Ce vă mai amintiți? Păi, în primul rând îmi amintesc că am dat trei goluri și, dacă mă gândesc bine, puteam să-l dau și pe al patrulea, dar s-a interpus un fundaș englez (n.r. – Dayson) la mingea trimisă de Laurențiu Bozeșan și și-a înscris autogol. Eu am dat primul gol, pe al treilea și pe al patrulea. Pe primul l-am marcat după schema noastră de la Baia Mare, aia cu „momeala mică”. M-am prefăcut că mă retrag și am pândit pasa la portar a unui fundaș englez. Am interceptat, l-am driblat pe portar și am înscris. Au fost peste 15.000 de oameni pe stadionul Petrolul, era arhiplin… Au creat o atmosferă incredibilă, mai ales după ce am deschis scorul.
A fost un meci ușor dacă s-a terminat 4-0, nu? Ei, ușor! Am intrat cam timorați, de ce să n-o spun, doar aveam Anglia în față. Apoi, însă, în repriza a doua, după primul gol, ei s-au desfăcut și ne-a fost, într-adevăr, mai ușor. Aveau echipă bună, dar și la noi erau fotbaliști unul și unul. Frumos a fost că și echipa mare a câștigat cu Anglia a doua zi, 2-1 pe fostul „23 August”, au dat Marcel Răducanu și Iordănescu, din penalty.
5.000 de lei și tricoul lui Fashanu
Ați primit vreo primă după acel meci? Da, am luat fiecare câte 5.000 de lei. I-am primit cu ocazia unei mese festive date de cei de la federație la Athénée Palace, la care am participat atât noi, cei de la tineret, cât și cei de la echipa mare.
De ce nu v-ați calificat în acea campanie începută atât de spectaculos? Tot Anglia s-a calificat… Diferența a făcut-o faptul că noi am pierdut în Ungaria, iar ei – nu. Iar în returul cu englezii, ne-au dat 3-0 la ei. Ne-au băgat pe un teren mic și au trimis trei mii de centrări în careul nostru! Numai ei dădeau cu capul, erau mari rău, centrau și de la mijlocul terenului. Aa! Să nu uit, am mai rămas cu o amintire după meciul cu englezii, de la Ploiești. Am făcut schimb de tricouri la final cu Justin Fashanu, care era vârful lor. Îl am și acum acasă…
„Să blocăm benzile! Să nu centreze”
La începutul lunii viitoare, tineretul joacă iar cu Anglia, în barajul pentru Euro 2011. Ce sfaturi le-ați da actualilor jucători? Să aibă mare încredere în ei, pentru că sunt fotbaliști talentați și nu sunt cu nimic inferiori nimănui. Asta este marea problemă a fotbalistului român, mentalitatea. Trebuie să avem mai multă încredere în noi.
OK, dar pe joc? Cum ar trebui să abordăm această „dublă”? Pe apărare ar fi indicat să blocăm benzile, ca să nu le dăm voie să centreze. Și acum, ca și atunci, englezii au rămas pe stilul clasic la echipele astea de juniori și tineret. Marcaj atent pe zonă centrală și să le blocăm benzile. Să încercăm să avem posesie, să-i pasăm, iar pe fază ofensivă să jucăm rapid, pe jos. Cât mai multe un-doi-uri, pentru că ei sunt mai rigizi și îi păcălim mai ușor așa. Dar, sigur, astea sunt generalități, eu sunt sigur că Emil Săndoi va ști exact ce să le ceară jucătorilor lui. Poate îi eliminăm, ar fi o revanșă pentru generația noastră. Chiar și așa, la distanță de 30 de ani.
„În lumea asta reușesc tupeiștii, nu oamenii de bun-simț. Uite la Gigi Becali! Eu l-am cunoscut pe vremuri, la Hotel Nord, la o petrecere a noastră, la Sportul. L-am văzut pe unul că bagă mâna în brânză, peste masă, și l-am întrebat pe Hagi ce-i cu ăsta. «Lasă-l, e o cunoștință de-a mea!», mi-a zis Gică”, Alexandru Terheș, fost fotbalist
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER